Kesädietti – kyllä läski lähtee

Alkulöpinä

ainahan näitä diettejä on ollut ja aina niitä näyttää tulevan lisää. monessa mainostetaan parista päivästä moneen viikkoon kestävää diettiä. no tässä tulisi mun “2 senttiä” diettailuun. tämä perustuu ihan omiin kokemuksiin jolla paino on itseltä lähtenyt ja nyt sitten pysynyt sitten uusissa lukemissa.

ensinnäkin haluan korjata että tämä ei ole varsinainen dietti, vaan elämäntapamuutos. tämä muutos kestää tästäpäivästä maailmantappiin saakka. en ota juurikaan kantaa rasvan/lihaksen lähdön suhteeseen laihdutuksessa, enkä myöskään pyydä syömään pelkkää heinää ja vettä. ohjeet lähinnä suuntaa antavia, koska oikea ruokavalio/liikunta on katsottava tapauskohtaisesti.

Asia yksinkertaisuudessaan

ainahan tätä on hoettu, kulutat enemmän kun syöt, niin laihdut! jätä ylimääräiset herkut pois, karkit, limut, alkoholi, makkara ym.

Kalorit ja Kulutus

henkilökohtainen kalorikulutus kannattaa laskea omien tietojen mukaan esim energiantarvelaskurilla. kun tulokset on selvillä, voidaan vähän tarkastella mitä tämä meinaa. jos itse käyn vain töissä enkä harrasta mitään, kulutus on päivää kohti 2200kaloria, tällä määrällä energiaa en siis laihdu, enkä liho.

oletetaan että lasken syömiseni ja pääseen tuohon 2200kaloriin päivässä. jos tästä haluan laihtua, lisään vaan päivääni esim. puoli tuntia juoksua, joka kuluttaa ehkä 300kaloria.

eli syön 2200 kaloria, mutta liikunnan lisäyksen takia kulutan 2500kaloria, tämä taas tarkoittaa että kuukaudessa laihdun 1-1,5kg. jos haluaa että paino putoaa nopeammin niin syömistä kannattaa myös säätää, eli jättää päivittäin esim kinkkujuusto leipäviipaleen ja lasin maitoa pois. siitä äkkiä tulee lisäpudotusta 200kaloria/pvä.

kun sitä painoa putoaa jonkun verran, kannattaa taas laskea uudestaan tuo päivittäinen kulutus, jotta voi säätää ruoan määrää ja painon pudotus jatkuu.

halusitpa pudottaa painoa hitaasti tai nopeasti, muista syödä! ja levätä! ja riittävästi! no mitä se riittävästi sitten on? esimerkiksi syöt vähintään 70% päivän tarpeesta, että kroppa saa polttoainetta päivittäisiin tehtäviin ja treeneihin. muista myös levätä, nuku kunnon yöunet esim. 8h ja pidä välipäiviä liikunnasta esim. 2 pvää/vko

Ruoka

tämäpä on mielenkiintoinen aihe, oikeastaan myös vaikein, koska oikea laihtuminen/painossa pysyminen tapahtuu keittiössä, eikä salilla tai lenkkipolulla. liikunta auttaa terveyteen ja tukee hienosti ruokavaliota/laihtumista, mutta jos syöt liikaa, niin et ikävä kyllä laihdu. no mistä sen tietää paljonko kaloreita on missäkin ruoassa ja sen lisukkeissa ymym.?! tämä onkin se hankala osuus, tässä kohtaa tarvitsee hieman opiskella ja katsoa/tietää mitä syö, jotta pystyy laskemaan kalorinsa.

jos tarkkaan haluaa tietää niin sitten teet ruokasi itse ja punnitset ja merkkaat kaikki käytetyt aineet ylös. kun tätä tekee jonkun aikaa, niin siitä pystyy jo sitten päättelemän about sen kalorimäärän mikä siinä lautasella on. sopii vähän tarkempaan/pienempään laiduttamiseen.

simppelimpi tapa varsinkin alkuun, kun ylipainoa on jonkun verran. pienennä annoskokoa, palauta lautasmalli mieleen. käytännössä enemmän kasvista ja vähemmän itse ruokaa. jätä jotain pientä syömättä päivittäin. lisää liikuntaa, jos liikut jo jonkun verran, treenaa vaikka jokakerta 15min pidempään.

sitten kun ollaan siellä ihanne painossa, niin ruvetaan syömään kulutuksen mukaan, että paino ei nouse tai laske.

toivottavasti tämä oli riittävän sekavasti kirjoitettu, heitä kommentilla niin sekoitetaan pakkaa entisestään!